Värma huset med värmepump

28 september 2020 william eriksson

Bor man i ett hus måste man se till att huset är varmt nog att bo i. Det finns flera sätt att värma upp ett hus på. Det äldsta är att göra upp en eld, men tack och lov finns det lite modernare sätt för det i dag.

Vanliga sätt att värma upp hus på idag är med bergvärme eller elvärme. Flera andra är med vind- och solenergi, pelletsbrännare och markvärme. Fast en av de absolut vanligaste sätten är att använda en luft- och vattenvärmepump, eller kort och gott: värmepump.

 

Förstå en värmepump

Men hur fungerar värmepumpar då? Jo, med hjälp av energi, i någon form, överför en värmepump luft från en kall plats till en varm. Till exempel så tas kall luft utomhus in i pumpen. Luften värms där upp och när den är tillräckligt varm skickas den sedan vidare ut i huset. 

Ganska enkelt egentligen, om man är kunnig på området vill säga. Men för en som inte är insatt är allt inte lika glasklart. Behöver man installera en värmepump eller om man har fått problem med den man har, kan det därför vara skönt att få hjälp av proffs. Värmepumpar och allt som har med det att göra kan man få hjälp med hos exempelvis Värmebolaget.

 

Förakta ej det ålderdomliga

Fast man ska inte förakta det där ålderdomliga sättet att värma upp ett hus på – att elda alltså. Att göra upp en eld i en kamin eller vedspis kan vara ett billigt knep att maximera värmen under riktigt kalla vinterdagar. Framförallt är det ett riktigt trivsamt sätt.

Tänk dig en kall decemberkväll när snön yr där ute, men man själv sitter framför den öppna spisen och myser. Att ha en fungerande värmepump är en trygghet och att ha en braskamin är trevligt. Dessa två tillsammans blir en riktigt bra kombo.

Fler nyheter