Vad du behöver veta om ögonlaserbehandling

24 november 2022 Helen Johansson

editorial

Ögonlaserbehandling för bättre syn

Överväger du ögonlaserbehandling för att korrigera din syn? Om så är fallet är du inte ensam. Varje år genomgår hundratusentals människor denna typ av operation i hopp om att uppnå 20/20 syn. Även om ögonlaserbehandling i allmänhet är säkert och effektivt finns det vissa risker. I det här blogginlägget diskuterar vi allt du behöver veta om ögonlaserbehandling så att du kan fatta ett välgrundat beslut

De olika typerna av ögonlaserbehandling

Det finns tre huvudtyper av ögonlaserbehandling: LASIK, PRK och LASEK. Vilken typ av operation du genomgår bestäms av din läkare utifrån hur allvarlig din myopi (närsynthet), hyperopi (långsynthet) eller astigmatism är

LASIK är den vanligaste typen av ögonlaserbehandling. Under detta ingrepp skapas en tunn klaff i hornhinnan. Kirurgen använder sedan en laser för att omforma hornhinnan och förbättra synen. Luckan ersätts sedan igen.

PRK liknar LASIK, förutom att det inte skapas någon flik i hornhinnan. I stället avlägsnas hornhinnans yttre lager innan kirurgen använder en laser för att omforma vävnaden under.

LASEK är en nyare typ av ögonlaserbehandling som ofta används för patienter som har tunn hornhinna eller som riskerar att utveckla komplikationer från LASIK eller PRK. Under detta ingrepp skärs ett mycket tunt vävnadsskikt av hornhinnan och dras tillbaka innan kirurgen använder en laser för att omforma den underliggande vävnaden.

image

Risker och komplikationer i samband med ögonlaserbehandling
Som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker i samband med ögonlaserbehandling. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till
– Infektion
– Inflammation
– Torra ögon
– Komplikationer med klaffen
– Bländning, halos och dubbelseende
– Under- och överkorrigeringar

Med det sagt är allvarliga komplikationer till följd av ögonlaserbehandling sällsynta. De flesta upplever endast mindre biverkningar som försvinner inom några dagar eller veckor efter operationen. Efter operationen är det viktigt att du följer din läkares instruktioner noggrant för att undvika infektioner och säkerställa en korrekt läkning. Du kommer troligen att behöva använda ögondroppar i flera veckor efter operationen och avstå från att använda smink eller kontaktlinser i minst en vecka. Du bör också undvika att gnugga ögonen och delta i aktiviteter som ger tryck på ögonen (t.ex. tyngdlyftning) under minst fyra veckor efter operationen.

Om du överväger ögonlaserbehandling finns det mycket du behöver veta i förväg för att kunna fatta ett välgrundat beslut. I det här blogginlägget har vi diskuterat allt från de olika typerna av ögonlaserkirurgi till risker och komplikationer i samband med ingreppen. Vi hoppas att det här inlägget har varit till hjälp – lycka till!

Fler nyheter