single-image

Vad är en homogenisator?

Kort sammanfattat kan man säga att en homogenisator är en sorts instrument som används inom forskning och läkemedelsindustrin. De används oftast i laboratoriemiljöer och är därför produkter som de flesta människor vanligtvis inte kommer i kontakt med. Moderna homogenisatorer är oftast mekaniska, där nya teknologiska framsteg ständigt förbättrar och förfinar processen. Det kan vara svårt att hänga med i utvecklingen, särskilt eftersom homogenisering är ett väldigt brett begrepp och används inom en bred marknad. Därför är det viktigt att förstå syftet med homogenisering. Härefter följer en kort introduktion till begreppet.

 

Själva processen

Homogenisering innebär att blanda olika substanser och materia för att skapa nya sorters material. Detta genom att bryta ned, finfördela och sedan förena de olika beståndsdelarna. 

För att förenkla konceptet något och göra det lättare att förstå kan man likna en homogenisator vid en köksmixer. Något som bryter ner, blandar och förenar olika sorters mat och kryddor. Inom exempelvis läkemedelskonst och cellforskning används homogenisering av vävnader för att bekämpa sjukdomar. Men homogenisering används även inom andra områden, för att t ex blanda växter, plast och ädelmetaller.

 

 

Urvalet på marknaden

De flesta produkterna på marknaden riktar sig åt homogenisering inom cell- och DNA-forskning. Om du letar efter dessa produkter behöver du vända dig till specialiståterförsäljare som inriktar sig på just denna produktkategori. På https://se.vwr.com/store/category/homogenisatorer-handhallna/2992805 går det att läsa om homogenisatorer för cellfraktionering, blandning och suspendering. Beroende på modellen är dessa homogenisatorer menade för provberedning av PCR, RNA och DNA. Kimble och Polytron hör till de bäst säljande homogenisatorerna och anses vara ledande på marknaden. Många återförsäljare erbjuder produkter i olika priskategorier från dessa tillverkare. Det är därför en smart idé att be försäljaren om deras produktkatalog innan du bestämmer dig. Är du osäker på modellerna går det utmärkt att be dem om rådgivning innan köpet.