Takmålning som förlänger takets livslängd

07 september 2020 Cecilia Olsson

Som husägare så är det viktigt att sköta underhållet på bostaden för att undvika skador och dyra reparationer. Underhåll krävs på både insidan och utsidan av huset och innebär allt från att göra rent till att byta ut slitna delar. Ett exempel på något som lätt kan bli åsidosatt men är ack så viktigt är husets tak. 

Utan tak finns ingen bostad

Taket är det som skyddar hemmet från väder och vind, utan tak går det helt enkelt inte att bo i huset. Trots det så är det många som glömmer bort att ta hand om taket, fram till den dagen då fuktfläckar plötsligt uppenbarar sig eller det börjar droppa in i vardagsrummet under ett regnväder.

Vad kan göras?

Har det gått så långt att det börjat droppa in i bostaden eller att fuktskador börjat visa sig så är det förmodligen något som behöver lagas eller bytas ut. Det är dock lätt att förhindra sådana skador på taket genom att underhålla dess ytskikt. 

Med tiden slits ytskiktet och takpannornas funktion försämras på grund av vädrets påverkan och det kan även brytas ner av alger, mossa och annan påväxt. För att förhindra detta är det alltså viktigt att hålla ytskiktet i gott skick genom att rengöra och måla det med jämna mellanrum. 

Se till att kunnigt folk sköter jobbet

Med en grundlig taktvätt och takmålning så återställs takets grundskydd och takpannorna får tillbaka sin funktion. Det gör att taket kan skydda hemmet i många år framöver. Det är dock inte alltid så lätt att genomföra målning av taket själv då det ställs höga krav på kompetens, utrustning, erfarenhet och utförande. Lej istället bort jobbet till några som kan det riktigt bra.

Hustvättarna i Sverige AB är proffs på målning av olika sorters tak. De har många års erfarenhet och använder beprövade metoder för ett extra lyckat resultat. Hustvättarna utför målning av betongpannor, tegelpannor, plåttak med mera. De kan också hjälpa till att måla övriga detaljer såsom vindskivor, hängrännor, stuprör, takfönster, takstege och ventilationsrör.

Fler nyheter