Rubiks kub — en utmaning att alltid ha med sig

26 augusti 2020 Cecilia Olsson

En Rubiks kub är en underhållande IQ-utmaning för alla åldrar. Man kan enkelt ta med sig den överallt och behöver aldrig oroa sig för att den kommer behöva laddas eller uppdateras. Den klassiska Rubiks kuben består av 9 rutor på varje sida och den är som man hör på namnet kubformad, vilket innebär att den har 6 sidor. De klassiska färgerna är rött, orange, vit, blå, grön samt gul och målet är att få alla sidor att bli enfärgade genom att vrida på kubens delar.

Hur går det till?

När man först köper kuben så är den redan löst, därför ska man vrida slumpmässigt några gånger för att blanda färgerna och sedan är det bara att sätta igång och klura ut hur man ska återställa den. Det låter kanske enkelt men faktum är att kuben kan ha 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner. För att lösa den kan man helt enkelt vrida på bitarna till man lyckas, eller så kan man utgå från tips och lösningar som man kan hitta genom att söka på internet. När man har fått in snitsen och börjat känna sig säker på hur man ska gå tillväga för att lösa Rubiks kub så kan man utmana sig ytterligare genom att försöka göra det på kortast möjliga tid eller med så få vridningar som möjligt.

Flera efterföljare till succén

Utifrån Rubiks kub har det även kommit flera andra sorters IQ-pussel där principen är den samma, att man arbetar utefter att dela upp färgerna var för sig, men de kommer i flera olika former och modeller. Även färgerna kan variera och det finns kuber som är både större och mindre än originalet. Vill man köpa en Rubiks kub eller någon annan rolig utmaning för hjärnan så kan man gå in på mastercubestore.se. De har ett brett sortiment av underhållande prylar med snabba leveranser och bra priser.

Fler nyheter