På Odenplan finns det hjälp att få om man är i behov av akuttandvård

11 oktober 2021 Cecilia Olsson

editorial

Om man råkat ut för en olycka som har orsakat skada på en eller flera tänder så är det viktigt att snabbt söka vård för att kunna rädda tanden eller tänderna. Ju tidigare man får hjälp desto bättre är det för en utslagen tand eller tandbit. Det kan såklart också göra väldigt ont på grund av en skada, genom att besöka en duktig tandläkare så kan man få hjälp att lindra smärtan och han eller hon kan även bedöma skadan som blivit i munnen. 

Vad ska man göra om man slagit ut en permanent tand?

När man slagit ut en tand ur munnen så är det viktigt att förvara tanden rätt för att skydda den. Det bästa man kan göra är att sätta tillbaka tanden i gluggen där den satt, om inte det går så bör man lägga den i ett glas komjölk. Har man inte mjölk tillgängligt så kan man lägga tanden i ett glas med koksaltlösning, det går till exempel bra med sådan lösning man använder för att tvätta sina ögonlinser med. Har man inte heller tillgång till det så kan man lägga den under tungan. Man ska inte lägga tanden i vatten eftersom det skadar tandroten. 

Det kan vara bra att rengöra tanden innan man stoppar tillbaka den i munnen. Skölj tanden försiktigt i kallt rinnande vatten eller med steril koksaltlösning. Det är också viktigt att inte ta i tandroten utan man ska istället hålla i tandkronan (den ljusa delen på tanden). 

Tandläkare på Odenplan som tar emot akutfall

Är man i behov av akut tandvård i Stockholms innerstad så kan man söka sig till Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål. På den moderna tandvårdskliniken erbjuder de flertalet behandlingar inom tandvård och även akuttandvård med stor flexibilitet där de ofta kan ge en tid redan samma dag. Gå in på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar för att läsa mer om vad mottagningen har att erbjuda.

Fler nyheter