single-image

Optimerar hälsan under prövande tider

Personligt ansvar för sin hälsa är verkligen i ropet nu. VI bär alla ett ansvar för att se till att inte smitta folk under den pågående virusepidemin. Att undvika kontakt med andra och se till att man själv håller sig på topp är av yttersta vikt i dessa svåra tider.

Många av oss har under det senaste decenniet börjat upptäcka att man själv faktiskt kan ta hand om vad man stoppar i sig. Genom att testa sig fram kan man röra sig utanför de officiella rekommendationerna – och må bättre. Inte minst har kosthållningar som LCHF, paleo och ketogen kost satt hälsa genom mat på tapeten igen.
Trots allt så har socker, vitt mjöl och liknande produkter aldrig ätits av människor i den omfattning som de görs idag.
Evolutionen är långsam. Den tar tid på sig att ställa om en organism för nya utmaningar.

Eftersom vi människor är omnivorer har vi klarat oss genom tider då vi inte har kunnat välja på vad vi har velat äta. Det har varit en styrka som har lett till vår överlevnad. Evolutionärt har det också varit smart att äta kolhydrater – snabb energi – när vi har hittat en källa till dessa. Våra förfäder visste aldrig när nästa måltid skulle komma.

Idag har allt det där satts ur spel. Frukter har korsats fram till att bli så söta som möjligt, socker finns överallt och mjöl är en billig ingrediens för att få energirik mat.
Problemet är att energirik inte är samma sak som näringstät mat. Äter vi bara en massa god produkter så går vi miste om mineraler, vitaminer och andra näringsämnen som är livsviktiga för oss.

Genom att lägga om vår kosthållning till riktig mat – utan ingredienser – och komplettera med tillskott från Hälsopreparat så tar vi stora kliv mot ett nyttigare liv. 
Visst kan man unna sig sötsaker och sådant, men dessa kan vara till fest eller som belöning för ett uppnått mål.