När jordfelsbrytaren slår på behöver du en elektriker

28 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

När jordfelsbrytaren slår på behöver du en elektriker

Hör du ett surrande ljud som kommer från ditt kökskåp? Då är det dags att ringa en elektriker. Att en jordfelsbrytare löser ut är inget skämt och kan få allvarliga konsekvenser om det inte åtgärdas på rätt sätt. En kvalificerad elektriker kommer att kunna felsöka problemet och ge råd om hur man bäst går vidare. För att hjälpa dig att förstå vad som kan orsaka detta elektriska problem, följer här en uppdelning av när en jordfelsbrytare utlöses och varför det är så viktigt att få en fackman på plats direkt.

En jordfelsbrytare (ELS) är en elektrisk säkerhetsanordning som fungerar som skydd mot elektriska stötar. Den stänger automatiskt av eltillförseln till en krets om det uppstår en obalans mellan den ström som strömmar in och ut ur kretsen. Om det är för mycket ström som lämnar sladden utlöses den och stoppar elflödet. Detta kan det kan bero på en felaktig apparat, en kortslutning i ledningarna eller till och med en strömförande ledning.

elektriker Täby

Vad är det som utlöser den?

När en jordfelsbrytare utlöses är det viktigt att bedöma orsaken till utlösningen innan den återställs. Om du återställer den utan att kontrollera den först kan det finnas allvarliga faror som lurar och en elektriker bör alltid kallas in för att kontrollera den. En professionell elektriker kan undersöka och diagnostisera problemet och vid behov reparera eller byta ut den felaktiga utrustningen.

Det är viktigt att komma ihåg att en jordfelsbrytare är till för att skydda dig och ditt hem från potentiella elektriska risker. Det lönar sig att få den kontrollerad och reparerad av en kvalificerad yrkesman så snart som möjligt. Att ignorera problemet kan leda till allvarliga skador eller värre. Så om du hör ett surrande ljud från ditt köksskåp, ring en elektriker och få det undersökt idag. Säkerheten först!

 

 

Fler nyheter