Lite som tomtens verkstad

20 augusti 2020 william eriksson

Visst har du sett den årligen återkommande julfilmen från Disney där nissarna tillverkar leksaker och schackbräden på löpande band och sedan marscherar in i tomtesäcken?

Tänk om du hade tillgång till den där produktiviteten och kreativiteten? Kanske har du några idéer som du skulle vilja testa i verkligheten? Ibland är det bra att ta det steg för steg och göra ett utkast eller låta tillverka en prototyp för att se om dina funderingar håller hela vägen. En finmekanisk verkstad kan vara ett bra ställe att börja på. 

När idéer börjat ta form

En del människor har en stor talang för uppfinningar. De kan liksom inte låta bli. Ibland börjar det med irritation över att saker inte fungerar optimalt, eller så var det en barndomsdröm som föddes bland Lego-klossarna i barnkammaren. Den ena innovationen leder till den andra. Någonstans på vägen har personen ofta träffat på någon annan som kan coacha eller utmana dem.

Tankarna utvecklas och kanske blir de en dag verklighet. Några svenska uppfinningar som fortfarande används är blixtlåset, skiftnyckeln och pacemakern.  Även kylskåpet har svensk bakgrund och började som examensarbete på KTH på 1920-talet.

 

 

Rätt attityd och driv

Någon sade “misslyckas tidigt och misslyckas ofta”. Det kanske låter tufft men lär vara en bra inställning för den som vill bli en äkta uppfinnarjocke. Att skaffa sig en mentor är ett annat tips – att guidas av någon som gått igenom en del av det som kommer att hända dig.

Kolla filmklipp och läs böcker. Om du har kunskaper om en bransch eller ett område kan det göra det lättare att sälja in dina idéer. Många menar att det är klokt att fokusera på en eller två branscher. Bygg upp nätverk och lär känna behoven som finns för nya, smarta lösningar. Inse att du kommer att få många nej innan du får ett ja.

Fler nyheter