Investera dig själv i skog

19 oktober 2020 Lily Hansen

Finns det någonting mer rogivande än att komma ut och andas frisk skogsluft? I synnerhet när man gjort mycket av det som du gör just nu, nämligen sitta framför en skärm, är det extra härligt att ta en paus ute i naturen.  

I de svenska skogarna finns så himla mycket att upptäcka. Bara titta på allt som växer i marken. Smaka på harsyran och boklöven. Hör hur vinden susar i trädkronorna. Rör dig tyst och lugnt och försök få syn på några djur. Har du tur kan du få se rådjur, hjortar och kanske till och med älg i somliga skogar. Men var på din vakt och ha respekt för något av de vanligaste djuren i skogen: vildsvinet.  

Tack vare allemansrätten i Sverige har vi här i landet ett stort tillträde till de svenska skogarna. Du får röra dig i dem mer eller mindre så mycket du vill, till och med tälta. Men följ reglerna som gäller i skogen. Skräpa inte ned, håll hunden kopplad och plocka inte fridlysta växter.  

 

Bevara skogen

Skogen är så ljuvlig att man önskar att man kunde investera i skog. Å andra sidan behövs det kanske inte i och med allemansrätten, du har ju som sagt tillträde till den ändå. Men man kan investera annat. Typ känslor och minnen. En hel helg i skogen med hela paketet innefattande grillning, tältning och fågelskådning är en investering i livet. För kropp och själ. Tacka skogen när du kommer hem igen med en fantastiskt känsla av ro i kroppen.  

Därför är det också viktigt att skogen bevaras och att man planterar igen det som skövlas. För skogen skövlas ordentligt. Det är visserligen inget svenskt exempel, men kolla bara på den tropiska regnskogen. Det låter osannolikt, men sanningen är att man varje minut skövlar skog i världen motsvarande 30 fotbollsplaner. Låt det sjunka in. Gå sen ut i skogen. 

Fler nyheter