single-image

Ibland behövs tillstånd för trädfällning

Att fälla ett träd är svårare än man tror. Det är heller inte säkert att man får fast att det står på den egna tomten. Generellt får man fälla träd som står på den egna marken men om tomten har strandskydd eller ingår i detaljplanen för området måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen.

Även träd som bedöms vara särskilt skyddsvärda kräver tillstånd. Sådana träd bidrar ofta till biologisk mångfald. Kommunen vet vilka regler som gäller för området och det är bra att alltid först höra dem för att vara säker på att man inte gör något olagligt. 

 

Träd sänker energiförbrukningen

Det tar tid för ett träd att växa sig stort så man bör fundera mer än en gång innan man tar ner ett träd. Kanske räcker det att i stället bara beskära trädet?

Många tar ner träd för att de vill ha bättre utsikt eller mera sol. Visst är det så att träd skuggar och skymmer utsikten men träd skyddar även mot sol och vind och hjälper till att hålla energiförbrukningen nere. Ett träd hjälper även till att dränera våt mark och kanske var det därför trädet en gång i tiden planterades? Fundera ordentligt innan ni tar ner ett träd.

 

 

Ta hjälp av en arborist

Självklart blir det ibland bättre av att man tar ner ett träd och ibland måste man även göra det. Det händer att träd växer sig så stora att de riskerar att skada fastigheter runt omkring. Träd blir också sjuka eller av ålder försvagade och kan då riskera att skada människor om grenar faller ner.

En arborist kan enkelt ställa rätt diagnos på ett sjukt träd men även hjälpa med trädfällning i Norrtälje och andra platser. Visst kan man fälla träd själv men en arborist kan ta ner ett träd säkert i bitar och även hjälpa till med bortforsling.

Leave a Comment

Your email address will not be published.