Gott ledarskap tar hunden till en veterinär i Bromma

06 juli 2022 Mikael Barani

editorial

Vi behöver alla trygghet här i livet. Vår egen flock där vi känner att vi hör hemma och där vi kan känna oss accepterade. Det betyder förstås inte att flocken kommer eller ska acceptera vad som helst. Trots allt handlar det om att alla ska bidra till helheten för att den ska kunna upprätthållas.

Det är bara att se på våra husdjur och hur dynamiken där fungerar. För även om vår, människans kapacitet, överstiger de övriga djurens finns det ändå mycket som vi kan lära utav dem.

Den gode ledaren

Ta vår bästa vän, hunden, som exempel. Studerar du en hel flock finns det tydliga hierarki där den som leder även tar ansvar och ser till att hålla ihop och inspirera de övriga.

I ett hundspann, ett sådant som drar en släde, är det ledarna som sliter hårdast och har den mentala styrkan som ser till att resten av flocken rör sig framåt.

veterinär

Lite så funderar bra ledarskap bland oss människor också. En god ledare är inte den som står bakom och piskar, utan den som går i täten och visar hur jobbet ska skötas.

Den före detta Navy Seal-soldaten Jocko Willink förordar också att ledaren tar fullt ansvar: till och med extremt ansvar. Går något fel är det ledarens brister som antingen har lett till kommunikationsfel eller att denne inte har synat eventuella problem innan de har inträffat.

Som hundägare ser våra fyrfota husdjur oss som ledare för flocken. Det är därför vårt ansvar att se till att både hunden, familjen och vi själva mår bra. Hundar mår bäst genom disciplin, motion och mycket kärlek. Att regelbundet besöka en veterinär i Bromma ser till att fånga upp eventuella framtida sjukdomar hos hunden.

På så sätt är vi människor återigen lika hunden: kärlek, disciplin och motion får även oss att må bra. 

Fler nyheter