Faciliterande ledarskap i föränderliga tider

23 februari 2021 Mikael Barani

Den tid som vi lever i nu ställer höga krav på oss som människor. När många av oss blir allt mindre bundna till kontor så handlar det om att skapa sig ett nytt sammanhang i vardagen. För vad definierar en arbetsplats i en tid då man kan sitta i sin stuga i Hälsingland och arbeta mot sin arbetsgivare i någon av storstäderna?

Blir vi alla digitala nomader?

Det börjar bli lite som författarna till boken ”The Sovereign Individual” skrev redan 1999. Då befann vi oss fortfarande i internets barndom, kanske är vi delvis där än, men i boken samtalas det bland annat om kraften i att vara en decentraliserad uppdragstagare. I längden leder detta till att nationer börjar tappa sin mening. För vilken nationalitet har du om du som digital nomad befinner dig på en skön ö i Sydostasien samtidigt som du arbetar mot kunder på andra sidan jorden?

Nu är det såklart endast en minoritet av oss som faktiskt lever detta liv. De allra flesta har fortfarande en vanlig anställning där man bor och verkar i eller i närheten av den stad där ens arbetsgivare har sitt kontor. Dock, som sagt, har Covid-19 ställt saker på ända och vi kan ana den nya tid som ligger framför oss.

Det är därför extra utmanande att befinna sig i någon form av chefsbefattning i dessa tider. Man kan vara vilsen i sin roll när det plötsligt inte finns någon fysisk kontakt med medarbetarna.

Kanske är det därför faciliterande ledarskap är viktiga än någonsin i dessa tider. För i dessa förändringens tider handlar det om just det: Förändring.

Kan du som chef hantera och vägleda dina medarbetare genom de tider som vi lever i idag?

Speciellt med tanke på att du själv kanske känner dig vilsen i sammanhanget. Det är här kurser och mentorer är så viktiga. De ger oss en kompass att följa medan vi ritar upp kartan.

Fler nyheter