single-image

Då behövs bygglov

Det är inte bara när man ska bygga till eller förändra en byggnads konstruktion som det kan behövas bygglov utan även när det kommer till att förändra färgen på fasaden. Om man bor i ett område där husen står tätt och håller ungefär samma stil kan det ibland vara ganska strikta regler på vilka färger man får ha för att det ska harmonisera med resten av husen och omgivningen. När du ska måla om ditt hus och byta färg på fasaden kan det vara bra att börja med att fundera på vilken ny färg som skulle kunna passa. Dels vilken färg du gillar bäst men också vilken färg som kommer till sin rätt på huset och för omgivningen.

När du har beslutat dig är det dags att ta reda på om bygglovet behövs och i så fall, i god tid, lämna in det till kommunen. Hur lång tid det tar kan skilja sig beroende på hur många ansökningar de har men med lite tur kan man ha godkännandet redan inom några veckor men det kan också dröja över två månader.

Att inte ansöka om bygglov när det behövs är inte att rekommendera då det både kan medföra att det blir krångligt och dyrt. Om man förändra färgen på fasaden utan bygglov och detta skulle ha behövts får man skicka in en ansökan i efterhand och kan dessutom behöva betala ett vite. I värsta fall blir inte ansökan godkänd och man måste då återställa husets färg, vilket såklart både är kostsamt och känns onödigt. 

När man ska ansöka om bygglov och är osäker på vad som gäller eller hur man går tillväga finns en bra sida att besöka som heter hus-bloggaren.se. Här har de samlat att information man behöver i en artikel, vilket är guld värt. Att själv söka information från olika sidor för att få svar på sina frågor och funderingar kan kännas krångligt och därför är den här sajten superbra att använda sig av. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.